Mi a székrekedés? Rövid útmutató a székrekedésről és kezeléséről

Mi is a székrekedés? Időnként mindenkinek van székrekedése. Valószínűleg felismeri a székrekedés jellemző tüneteit – kemény széklet, ürítési nehézségek vagy olyan érzés, hogy nem sikerült teljesen ürítenie. Egyesek számára azonban ez a probléma rendszeres és rendkívül fájdalmas lehet. Napi szinten okozhat kellemetlenséget és kényelmetlenséget.

Székrekedésem van?

A székrekedés mindenkit máshogy érint, ugyanis mindenkinek más a bélműködése – van, akinél a napi kétszeri székletürítés teljesen normális, másoknál heti három alkalom a természetes. Ezért ezen szokások megváltozása jelzi legbiztosabban, hogy székrekedése van-e vagy sem. Természetesen a székrekedésnek számos tünete létezik, amelyek jól jelzik, hogy székrekedése van-e vagy sem. Amennyiben az útmutató elolvasása után továbbra is bizonytalan, az online székrekedésteszt néhány egyszerű kérdésének megválaszolásával biztosabb lehet a dolgában.

Melyek a székrekedés tünetei?

Számos tünet utalhat a székrekedésre. Ezek közé tartozhatnak, többek között:

 • heti több mint háromszori kemény széklet
 • nem kellő gyakoriságú székelés
 • többé-kevésbé rendszeres székelés  ellenére is nehéz székelés
 • a szokásosnál ritkább székelés
 • a végbél megrepedését és vérzését okozó széklet
 • a székelések után ”elégtelen kiürülés” érzése van
 • gyomortáji fájdalom vagy puffadás

Ha székrekedésben szenved, nem kell aggódnia. Először is, nincs egyedül – csak az USA-ban körülbelül négy millió ember szenved székrekedésben – ráadásul könnyen elérhető az azonnali segítség.

Mi okozza a székrekedést?

Miközben az étel, illetve inkább annak maradványai, a gyomorból a vastagbélbe jut székletté alakul. Ha túl sokáig marad a vastagbélben, kiszáradhat és bekeményedhet, ami nehezen üríthető, kemény székletet eredményez. Ezt az alábbiak okozhatják:

 • Rendszertelen étkezés vagy nagyon kis adagok fogyasztása
 • A székelés mellőzése inger esetén
 • Mozgásszegény életmód vagy rossz egészségi állapot
 • Kiszáradás vagy elégtelen folyadékbevitel
 • Magas rosttartalmú ételek hiánya
 • Stressz

Bizonyos esetekben gyógyszerek vagy egyéb tényezők is okozhatnak székrekedést. Ilyen esetben keresse fel a háziorvosát. Abban az esetben is forduljon a háziorvosához, ha hosszabb ideje szenved székrekedésben, ha véres a széklete, vagy ha a székrekedés tünetei mellett hirtelen testsúlycsökkenést vagy súlyos gyomorfájdalmat tapasztal.

A vastagbél és az emésztőrendszer egészségi állapota is fontos szerepet játszik a székrekedés kialakulásában. Ha gondoskodik a vastagbél és az emésztőrendszer megfelelő egészségi állapotáról, azzal nagy mértékben csökkenti a székrekedés kialakulásának esélyét.

Hogyan gyógyítható a székrekedés?

Amennyiben a székrekedés tüneteit észleli, számos lehetőség van a szorulás kezelésre. Például használhat székrekedés elleni szereket, pl. a Moxalole-t, és kiegészítheti egy hosszú távú, természetes székrekedés-kezelési tervvel, hogy a jövőben ne kelljen fölöslegesen szenvednie a szorulástól. Ide tartozik a jól megtervezett, rostdús étrend és a rendszeres testmozgás.

Ha rendszeresen szenved a székrekedéstől, általános szabályként a következő ajánlásokat érdemes követnie:

 • Igyon naponta 1–1,5 l folyadékot – vizet, gyümölcslevet stb.
 • Egyen sok rostot – barna kenyeret (teljes kiörlésű gabonát, sötét vagy világos), magas rosttartalmú kenyeret, kétszersültet, zabkását, aszalt gyümölcsöt stb.
 • Egyen kevesebb vörös húst és feldolgozott ételt
 • Legyen aktív – menjen sétálni, úszni, kocogni, biciklizni, vagy végezzen napi rendszerességgel bármilyen más testmozgást
 • Alakítson ki rendszeres székelési szokásokat – menjen mindennap ugyanabban az időben vécére és hagyjon rá elegendő időt
 • Üljön kényelmesen a vécén

Mi a krónikus székrekedés?

A krónikus vagy funkcionális székrekedés hónapokig vagy évekig is eltarthat. A krónikus székredesést gyakran a helytelen étkezési szokások, mozgás- és/vagy folyadékhiány, valamint a székelési inger rendszeres figyelmen kívül hagyása okozza.

Valójában nincsen egységes meghatározása a krónikus székrekedésnek. Az Amerikai Gasztroenterológiai Szalmai Kollégium  (American College of Gastroenterology (AGG)) meghatározása szerint „nem kielégítő székletürítés, ami a nem kellő gyakoriságú székletürítésből, a széklet nehézkes ürítéséből vagy mindkettőből ered”. Egyszerűbben fogalmazva a krónikus székrekedés a több hónapon át tartó, heti három alkalomnál ritkább  székelés,. Ahogy már korábban említettük, ha krónikus székrekedésben szenved, és eddig még nem tette meg, keresse fel a háziorvosát.

A székrekedés mint betegség: kinél nagyobb a kockázat?

Ami azt illeti, mindnyájan szenvedünk tőle, ugyanakkor van akiknél kisebb és van akiknél nagyobb a kockázat például a nőknél (10 nő közül 5 szokott a vécén töltött idő negyedében erőlködni, míg a férfiak közül 10-ből csak 4), és a rendszeresen gyógyszert szedő időseknél. Gyakorlatilag minél idősebbek leszünk, annál valószínűbb a székrekedés kialakulása, mivel a kor előrehaladtával hajlamosabbak vagyunk kevesebbet enni és inni, valamint kevesebb rostot fogyasztunk. Ezért, ha meg akarjuk előzni a kemény széklet kialakulását, egész életünkben követnünk kell a fenti ajánlásokat. Ez remélhetőleg meg fogja szüntetni a vécére menéstől fellépő szorongást.