A székrekedés azonnali és hosszú távú gyógymódjai

A székrekedés kezelésére ajánlott gyógymódok a székrekedés súlyosságától függően különböznek. Azok, akik csak alkalmanként vagy többé-kevésbé rendszeresen szenvednek székrekedéstől, természetes módon vagy gyógyszerrel, pl. Moxalole-lal, vagy a kettő kombinációjával kezelhetik a székrekedésüket. Amennyiben hosszabb ideje szenved a székrekedéstől, a háziorvosa már biztosan javasolt Önnek valamilyen kezelést – amennyiben még nem kereste fel a háziorvosát, kérjük, tegye meg!

Melyek a legjobb székrekedés elleni természetes gyógymódok?

A székrekedés elleni gyógyszereknek a legtöbb betegnél hasonló eredményt kell elérniük – növelniük kell a széklet mennyiségét és vizet kell hozzáadniuk, hogy a széklet gyorsan, fájdalommentesen és erőfeszítés nélkül távozhasson. Ennek eléréséhez néhány alapvető ajánlás betartása hosszabb távon is segíthet megelőzni a székrekedést.

 • Igyon elegendő mennyiségű folyadékot!
  A folyadék alapvető fontosságú a rendszeres székletürítés fenntartásához és a vastagbél egészségének megőrzéséhez. A székrekedés egyik fő tünete a kemény széklet, ami megelőzhető azáltal, hogy biztosítja, szervezete megfelelő hidratáltságát. Fogyasszon 1,5 l nem dehidratáló folyadékot naponta!

 • Fogyasszon rostdús ételeket!
  A rost megnöveli a széklet térfogatát és biztosítja a a megfelelően formált széklet kialakulását. Megkönnyití az emésztőrendszeren való áthaladását és a végbélnyíláson át történő ürülését. A rostok sok táplálékban megtalálhatók, a zöldségektől és gyömölcsöktől kezdve a teljes gabonaszemekig, diófélékig és magvakig.

 • Végezzen rendszeresen testmozgást!
  A rendszeres testmozgás biztosítja, hogy a salakanyag gyorsan és könnyedén haladjon végig a vastagbélen. Így kevesebb idő jut a folyadék visszaszívására, és nagyobb valószínűséggel lesz puha, könnyen üríthető a széklete. Az aerob mozgások, pl. a séta és kocogás ideálisak, és napi rendszerességgel ajánlottak.

 • Hallgasson a testére!
  Ne halogassa a vécére menést ha ingert érez, különben felhalmozódhat a széklet a vastagbelében, megkeményedhet és nehezen üríthetővé válhat. Ez megint ahhoz vezethet, hogy halogatja a vécére menést, és kialakul az "ördögi kör".

 • Üljön kényelmesen a vécén!
  Ha a WC közepén ül, és enyhén előre dől, könnyebbnek fogja találni az ürítést. Ha a WC túl magasan van, egy sámli segítségével enyhén megemelheti a lábait.

 • Éljen kevésbé stresszesen!
  A stressz csökkentése már önmagában stresszes feladatnak tűnhet, azonban tény, hogy a stressz székrekedést okozhat. Ha csökkenti a stresszt (nem gyógyszeresen, mert az ellenkező hatással lehet a szervezetére), az  emésztőrendszere valószínűleg pozitívan fog reagálni rá.

Ha ezek nem segítenek megoldani a gondjait, próbálkozzon egy székrekedés elleni készítménnyel!

Mit kell tudni a székrekedés elleni gyógyszerekről?

Számos gyógyszer létezik a székrekedés enyhítésére, melyek a fent említett természetes gyógymódokkal együtt, egymás hatását erősítve segítik a székrekedés enyhítését.

 • az ozmotikus hashajtók, például a Moxalole, megnöveli a széklet térfogatát a víz megkötése révén, és ezáltal normalizálja a vastagbél mozgását
 • a bélfal izgatásával ható hashajtók a bél izmait összehúzódásra és ezáltal a széklet továbbítására késztetik
 • a széklet tömegét növelő hashajtók rostokat adnak hozzá a széklethez, így nagyobbá és puhábbá teszik
 • a síkosító hashajtók olyan réteggel vonják be a székletet, amely segíti a vastagbélben való haladását
 • a székletlágyítók növelik a széklet víztartalmát

Amennyiben a gyógyszeres kezelést követően is székrekedésben szenved, kérje ki háziorvosa tanácsát!