A leggyakoribbb székrekedés elleni készítmények

Amennyiben a fenti tüneteket nem sikerül megelőzni, és székrekedése alakul ki, akkor számos vény nélkül kapható készítmény áll a rendelkezésére.

A széklet tömegét növelő hashajtók

A széklet tömegét növelő hashajtók kiegészítik a táplálék rost tartalmát és és folyadékkal együtt kell bevenni őket. A rostok felszívják a folyadékot, a béltartalom térfogata megnő és lággyá válik.

Az ozmotikus hashajtók

Az ozmotikus hashajtók, ide tartozik például a Moxalole is, hatásukat úgy fejtik ki, hogy visszatartják a vizet a vastagbélben. Mindez meglágyítja a székletet és elősegíti a távozását. A vastagbélben visszatartott víz megnöveli a széklet térfogatát, ami a bél izmait fokozott széklet továbbításra készteti. A visszatartott víz lágyítja a székletet, ezáltal a belek könnyebben tudják azt üríteni.

A bélfal izgatásával ható hashajtók

A bélfal izgatásával ható hashajtók gyorsabban hatnak, mint a rostok és a térfogatnövelő hatóanyagok. Ezek a hashajtók a bélfal izgatásával fokozzák a bélmozgást. A bélfal izgatásával ható hashajtókat csak rövid távú kezelésre szabad alkalmazni, míg a térfogatnövelő hashajtók használata hosszú távú – például néhány hétig tartó – kezelésre is javasolt.